PrototypingKandelaar design in samenwerking met Nederlandse ontwerper
Kandelaar design verschillende prototypes van gelaserd karton

Kandelaar design in samenwerking met Nederlandse ontwerper

In samenwerking met Studio Joris de Groot brengen we een uniek modulair kandelaar design op de markt.

INSPIRATIE VANUIT DE FABRIEK

Joris is een ontwerper die zijn inspiratie vanaf de fabrieksvloer haalt om met bestaande processen iets nieuws te ontwikkelen, vandaar dat hij ook bij Contour Covering Technology op bezoek is geweest.

Hier kreeg hij een rondleiding in het plaatwerkcentrum. En langs alle bewerkingen: onze kant- en handwerkafdeling, de lasserij, slijpafdeling, lakkerij en tot slot de montage. Joris observeerde de bewerkingsprocessen en onderzocht zowel halffabricaten als complete producten. 

Met een bak vol inspiratie, kennis in zijn achterhoofd en foto’s op zijn netvlies, ging Joris aan de slag met een vormstudie.

Materiaal inspiratie Contour
Vormstudie met papier

Doen van een vormstudie

Op de kantafdeling buigen en vouwen we allerlei soorten plaatmateriaal. Hierdoor ontstaat er van een vlakke plaat een driedimensionale vorm. Van een aantal mogelijke vormen die daarmee te maken zijn, maakte Joris papieren modellen. Die zie je op de foto hiernaast.

Echter kun je ook vanuit vlakke vormen als een soort bouwpakket een driedimensionale vorm creëren. Op deze manier zijn allerlei vormen, van rond tot vierkant en van groot tot klein, mogelijk.

De vormenstudie bracht Joris tot een aantal ontwerpen.

Eerste ontwerpen van karton

Waaronder een design kandelaar, waarbij zo’n bouwpakket bestaande uit vlakke onderdelen de basis vormt.

Het eerste idee was om een klemmende verbinding te gebruiken. Waarbij een elastiek, een schuifverbinding of ‘klem’ de onderdelen van de kandelaar bij elkaar houdt. En er ook voor zorgt dat er verschillende formaten kaarsen in de kandelaar passen. 

Om te testen of dit werkt, ging Joris aan de slag met de lasermachine en karton. Zo kon hij kijken of de maatvoering klopte en makkelijk schakelen als dat niet het geval was.

Op deze manier zijn er allerlei vormen en groottes van kandelaars gemaakt. Vanuit al die ontwerpen kozen we gezamenlijk één design dat is doorontwikkeld.

Kandelaar design modulair prototype van gelaserd karton
Kandelaar design modulair prototype van geverfd karton

Het definitieve ontwerp

Dat ontwerp zie je op de foto hiernaast. Waarbij het karton is geverfd zodat je een beter beeld krijgt van het eindproduct.

Het idee van een schuifverbinding is vervangen door de ring aan de bovenzijde van de kandelaar. Die zorgt ervoor dat alle plaatjes uit de kandelaar op hun plek blijven en de kaars wordt ingeklemd.

Het handvat is toegevoegd, zodat de kandelaar kan worden verplaatst. Daarnaast zorgt het voor een herkenbaar en iconisch ontwerp.

Het ontwerp wordt uitgevoerd in 2 mm dik staal, zodat het een stabiele en stevige kandelaar is. En wordt afgewerkt met een poedercoat in diverse kleuren.

Bepalen van de kleuren

Over kleuren gesproken. De okergele en paarse tint zijn het voor nu niet geworden, maar kunnen eventueel in de toekomst nog op de markt komen.

We hebben lang nagedacht over welke kleuren de kandelaars moeten krijgen. De voorkeur ging uit naar in ieder geval twee basiskleuren die in ieder interieur of setting zouden passen. We hebben gekozen voor een zwarte kleur (‘Zwartgrijs’) en een lichtgrijze kleur (‘Telegrijs 4’).

Toen gingen we opzoek naar twee tinten die  mooi blenden met de twee neutrale kleuren. Die ook een beetje een grijze ondertoon hebben maar wel ook opvallen bij zo’n rustige basis.

Een blik door de Ral-kleurenwaaier leverde een aantal kleurrijke tinten op, waaruit we uiteindelijk een keuze hebben gemaakt voor: vergrijsd roze en bleek groen.

Kleurenstudie van kandelaar
Kandelaar design naam Kandulair

Bedenken van de naam

Nu het definitieve ontwerp er is en de kleuren zijn bepaald, wordt het tijd om dit unieke design te voorzien van een unieke naam.

Met de slogan ‘De modulaire kandelaar die je zelf in elkaar zet en kunt aanpassen naar jouw (kleur)wensen’, kon de naam Kandulair niet uitblijven.

Een Kandulair bestaat uit 17 staanders, 1 staander met handvat en diverse tussenringen (afhankelijk van de hoogte). De onderdelen van de diverse kandelaars kunnen worden gemixt, zo zijn er ontelbare samenstellingen mogelijk. En wordt het echt jouw Kan-du-lair. Een knipoog naar de vele Duitse collega’s die werkzaam zijn bij Contour!

Ontwerpen van de verpakking

Alle onderdelen van de Kandulair zitten slim verpakt in een op maat gemaakte productverpakking. Deze verpakking wordt door ons zelf in eigen fabriek gestanst. Een uniek product in een unieke verpakking!

Om de verpakking te kunnen stansen hebben we eerst gekeken naar externe partijen die dit voor ons op kleine schaal zouden kunnen uitvoeren, echter bleek dat in praktijk nog niet zo makkelijk.

Omdenken bracht ons op het idee om gebruik te maken van de loodstans die al in onze fabriek staat en dat bleek een gouden zet. We ontwierpen stansmallen, bestelden deze bij onze vaste leverancier en na levering van de mallen konden de lagen van de verpakking in rap tempo worden gestanst.

Kandelaar design verpakking

Wil jij ook zo’n uniek kandelaar design?

Geen producten in winkelwagen.